Javítani szeretnél az életfotóidon? Szeretnéd megtanulni, hogy hogyan készíthetsz élettel teli & gusztusos ételfotókat? Ha igen, akkor imádni fogod a következő 17 tippet, melyek segítségével Te is lenyűgöző ételfotókat készíthetsz majd egy étteremben ülve!
Miért szeretjük lefotózni az ételeinket?
Egy embernek az evés az ötödik legfontosabb és legközpontibb élvezeti forrása/cselekvése. Eszünk akkor amikor boldogok vagyunk és valamit ünneplünk. Eszük egy randi, baráti találkozó vagy céges megbeszélés közben. Ételeket látunk körül mindig. Ebből szerezzük energiánkat és nem utolsó sorban ezzel lakatjuk jól a hasunkat. Egyesíti minden érzékszervünket és mellette emlékeket szerezhetünk.
Na de mégis mért szeretjük annyira lefotózni az elénk helyezett ételeket?
A mai felgyorsult világban már teljesen természetesnek számít egy #foodphoto a Facebookon vagy az Instagramon. Egyszerűen szeretjük megragadni a pillanatot és azt az érzést, amit egy-egy étkezéshez vagy ételhez kötünk. A továbbiakban 17 tuti tippet sajátíthatsz el, amik alkalmazásával kiemelkedően jobb ételfotókat készíthetsz majd!
Profi szakemberre bíznád inkább az ételfotózás lebonyolítását?
Kérj kötelezettségektől mentes, ingyenes
Vágjunk is bele, görgess le és olvasd el mind a 17 tippet!

Ételfotózás 1. tipp: Fotózd le, mielőtt megeszed
Tudom, badarságnak hangzik, ezt kiemelni, hiszen teljesen egyértelmű. Én most mégis első helyre tenném, még pedig azért, mert én is számtalanszor kerültem már olyan helyzetbe, hogy kitaláltam, hogy a megrendelt ételről mennyire jó fotót fogok készíteni, de aztán semmilyen expozíció nem készült. Miért? Azért, mert sokszor a társaság és a körülmények magukkal ragadnak és nem számít semmi, csak az, hogy végre megkóstold és az ízlelőbimbóid táncot járhassanak. Tehát, Te ne ess ebbe a csapdába! 🙂
Ételfotózás 2. tipp: Ismerd meg a fényképeződ
Légy kezdő, haladó vagy profi fotós, nagyon jelentős, hogy ismerd azt az eszközt és annak beállításait, amivel fotózol. Ez lehet egy telefon is vagy akár egy profi, több millió forintos gép. Sok telefon rendelkezik kifejezetten ételfotós móddal, használhatod ezt is vagy a manuális beállításokat.
Ételfotózás 3. tipp: Gyorsaság
Miután megismerted a fényképeződet, kívülről és belülről, akkor jöhet a gyorsaságod fejlesztése. Ha egy meleg ételt, pl. egy levest, szeretnél lencsevégre kapni (és persze utána még meg is enni), akkor nagyon határozottan tedd. De ha pl. egy hideg előételt, zárnál örök képkockába, akkor egy picivel több időd lehet, hiszen nem fenyeget az étel hővesztése.
Ételfotózás 4. tipp: Használj természetes fényt
Ha teheted, akkor természetes, nappali fényben fotózd le az ételt. Kiemelkedően fontos az is, hogy NE közvetlen napfényben tedd. Túlságosan erős határvonalakat, nem kívánt árnyékokat kaphatsz. Keress inkább egy árnyékos területet, ahol elengedő a fény és a háttér is fotogén.
Ételfotózás 5. tipp: Válassz tökéletes ülőhelyet
Szó volt már a fényről. Megtanultuk, hogy a természetes, ám nem tűző nap a legeslegjobb az ételfotókhoz, így ezeknek megfelelően válassz ülőhelyet az étteremben. Meg kell tanulnod azért azt is, hogy nem éppen a legideálisabb fények mellett hogyan tudsz mégis maradandót alkotni:
- Keress fényforrást ami mellé helyezheted az ételed (pl. gyertya)
- Stabil kéztartás itt kiemelkedően fontos, így próbáld meg letámasztani a kamerádat valahova
Ételfotózás 6. tipp: Háttér
Nagyban befolyásolja a kép összehatását és hangulatát a háttér. Ügyelj arra, hogy olyan szöget válassz a tökéletes ételfotó elkészítéséhez, amely nem tartalmaz zavaró tényezőket. Hangsúlyos a háttered homogenitása is, így ne egy rikító színt válassz, mert azzal teljesen eltereled a figyelmet az ételről.
Ételfotózás 7. tipp: RAW
Egy raw, az az nyers fotó sokkal több lehetőséget tartogat magában. Ezt a formátumot telefonon nem, de már egy belépő szintű gépnél tudod állítani. Ez a forma sokkal több színt és tartalmat örökít meg, mint a JPG, így az utómunka során sokkal részletgazdagabb fotót tudsz létrehozni majd.
Ételfotózás 8. tipp: Kompozíció
Ismerned kell alapvezető és az esetek többségében betartandó kompozíciós szabályt. Ilyen például a harmadolás vagy a háromszögelés vagy a vezető vonal is. Néha viszont szórakoztató ezeket a szabályokat megszegni, úgyhogy kísérletezz bátran!
Ételfotózás 9. tipp: Flatlay
A „flatlay” angol kifejezés az ételfotózás egyik legnépszerűbb mai, 2021-es trendje. Ez alapvető annyit takar, hogy ezek a képek madártávlatból, tehát teljesen felülről fotózva készülnek el. Érdekes perspektíva lehet, így ajánlom, hogy próbáld ki ezt is!
Ételfotózás 10. tipp: Használj kellékeket
Nem is gondolnád, hogy mennyit tud dobni egy-egy passzoló, jól harmonizáló kiegészítő a képeken. Legyen ez egy szalmakalap, egy fényképezőgép vagy bármi ami hangulatosabbá teszi a fotót. Akár már az is sokat dob a képen, hogyha az evőeszközöket gusztusosan melléteszed.
Ételfotózás 11. tipp: Akkumulátor
Mindig legyen nálad pótaksi, töltőkábel és adapter vagy amit nagyon ajánlok egy külső, (vezeték nélküli) hordozható töltő. Bármelyiket választhatod, mindegyik szuper megoldás a problémára. A lényeg, hogy ne hagyd otthon! 😀
Ételfotózás 12. tipp: Memória kártya
Legyen akár DSLR vagy MILC géped, tuti, hogy pót memóriára is szükséged lesz. Egyrészt, előfordulhat, hogy épp betelik vagy ami rosszabb, bekrepál. Sajnos a technika kiszámíthatatlan sokszor, de te ne légy az! Hasonlóan az aksikhoz, ezt sem érdemes a négy fal között hagyni!
Ételfotózás 13. tipp: Vízszintes és függőleges
Készíts függőleges (álló) és vízszintes (fekvő) képeket is. Így tudsz egy kis változatosságot belevinni a sok-sok ételfotóba. Néha ez, néha pedig az fog jobban tetszeni vagy passzolni a vágyott ételfotó elkészítéshez. A lényeg, hogy ne feledd, hogy a kezedben lévő eszközt fogatni is lehet! 🙂
Ételfotózás 14. tipp: Kezek a fotón
Sokszor tudod dinamikusabbá varázsolni a képet, hogyha egy picike emberi tényezőt is csempészel bele. Óvatosan használd ezt az elemet. Fontos meggyőződnöd arról, hogy az a kéz vizuális emeli-e, hozzá fog-e tenni az elkészülendő fotódhoz.
Ételfotózás 15. tipp: Inspirálódj
Nem szégyen, sőt erény, hogyha követsz alkotókat, akiknek a munkásságát elismered. Tőlük fogsz a legtöbbet tanulni. Ha még nincsenek meg az ilyen személyek és oldalak, akkor javaslom, hogy keresgélj. Nézelődj, gyűjts ötleteket és lopj úgy, mint egy bűvész! 🙂
Ételfotózás 16. tipp: Gondolkodj előre
Muszáj előre gondolkodnod. Fontos, hogy ismerd meg, legalább fusd át az adott étterem kínálatát, mielőtt beülnél hozzájuk. Előre kell gondolkodnod akkor is, amikor például a fotós ötleteidet vizionálod. Meghatározó lehet, egy-egy ötlet, úgyhogy hasonlóan az előbbi ponthoz: Ö T L E T E L J
Ételfotózás 17. tipp: Élvezd
Az utolsó és egyben kulcsfontosságú tipp, hogy ne felejtsd el az egészet élvezni. Légy ott a pillanatban, ne vidd túlzásba a sok állítgatást, a sokadik „csak még egy fotót”! Lőjj néhány fotót, de ne hagyd, hogy az étel élvezeti értéke csökkenjen.
Elsőre lehet, hogy ez a 17 tipp egy picit soknak tűnik. De hidd el, hogy ez csak sok kis apróság. Kezd eggyel, aztán haladj tovább, míg meg ne valósítod és össze nem kombinálod az össze tippet. Sok kicsi (változtatás), sokra megy. Nem számít, ha valami nem sikerül úgy előre, ahogyan te azt megálmodtad, a lényeg, hogy csináld! 🙂
Igyekezz, hogy megvalósítsd az általad alkotott álomképet. ? Ha ebben az álomban az ételfotózást profira bíznád, akkor keress bizalommal! ?
Mindenki elkezdte valahol és valahogyan. Kívánom, hogy sok gyakorlás által érd el az általad kívánt ételfotózási szintet!